Приготувати м’ясо так щоб воно вийшло ароматним, ніжним і тануло у роті виходить далеко не завжди. Однак це правило не працює, якщо йдеться про таку відому страву з м’яса як м’ясо французькою (бешамель).
Знаючи основні правила приготування цієї страви, можна бути впевненим – щоразу м’ясо, приготоване таким способом, виходитиме ніжним і смачним.
Вам знадобиться:
свиняча шия 1,5 кг.
6 цибулин
4 зубчики часнику
Суміш чотирьох перців
Кілька гілочок чебрецю
Для приготування соусу для запікання:
50 гр. вершкового масла
5 стол. ложок борошна
2 склянки молока
2 склянки жирних вершків
150 гр сиру грюєр або пармезан
сіль
Приготування:
1. М’ясо розрізати великими порційними шматками, добре поперчити, додати гілочки чебрецю і залишити в теплому місці на півгодини.
2. Три цибулини дрібно порізати кубиками, а решту трьох – кільцями.
3. Натерти сир на великій тертці.
4. На оливковій олії підсмажити цибулю, порізану кубиками, до золотистого кольору, і викласти в тарілку.
5. І тепер можна приступати до приготування соусу.
У розігрітій сковороді розпустити вершкове масло|мастило|, додати|добавляти| туди муку|борошно|, і на середньому вогні, безперервно помішуючи, обсмажувати її хвилини три.
Потім невеликими порціями вливати молоко та дерев’яною лопаткою безперервно розмішувати, щоб не утворювались грудки. Якщо їх все ж таки не вдалося позбутися, то потрібно соус злити та протерти через сито. Майте на увазі, що соус виходить дуже густим. Насамкінець влити вершки і дати поваритися кілька хвилин.
6. Готовий соус зняти з вогню і за хвилину всипати сир, ретельно все перемішуючи.
7. На деко викласти фольгу, змастити її оливковою олією і покласти цибулю, порізану кільцями.
8. М’ясо злегка посолити, але якщо соус досить солоний, то можна і не досаливать.
9. На кільця цибулі викласти м’ясо в один шар, а на нього обсмажену цибулю.
10. Зверху залити м’ясо сирним соусом.
11. Запікати при температурі 180 град. А ось час приготування залежатиме від м’яса. На запікання піде близько години, залежно від духовки.
Наприкінці запікання зменшити температуру духовки до 150С. Якщо кірочка почне підгоряти, її потрібно прикрити фольгою.
М’ясо виходить дуже ніжним та соковитим. Соус у процесі приготування стає об’ємнішим, а зверху утворюється рум’яна сирна скоринка.
І окреме слово про чебрецю. Це абсолютно необхідний аромат,
який має бути присутнім у цьому “французькому” м’ясі. Чебрець можна взяти і сухий.
Смачного!