Дуже привабливий варіант – вирощування бройлерів. Якщо підійти до справи грамотно, можна вже незабаром розраховувати на стабільний прибуток.Ведення фермерського господарства – один із популярних та затребуваних напрямів підприємництва.
Вирощувати бройлерів як бізнес можна за двома напрямками – продавати курчат або відгодовувати поголів’я на м’ясо. Обидва варіанти можуть принести високий прибуток і швидко окупити стартові вкладення. Щоб створити власну птахоферму, необхідно ознайомитися з вимогами до такого підприємства та розробити грамотний бізнес-план.
Ведення фермерського господарства – один із популярних та затребуваних напрямів підприємництва. Якщо підійти до справи грамотно, можна вже незабаром розраховувати на стабільний прибуток. Дуже привабливий варіант – вирощування бройлерів. М’ясо курей завжди затребуване завдяки його смаковим якостям та невисокій ціні.
Бройлерів розводять як на продаж курчат, так і на м’ясо. Пташенята ростуть досить швидко і вже через пару місяців стають дорослими особинами. Птах має специфічні особливості розвитку:
значно відрізняється у ваговій категорії від курей-несучок. У нормі вага одного бройлера – близько трех кілограмів;
ці птахи не доживають до того періоду, коли формується фізіологічна здатність нести яйця;
мають короткі лапи та велику м’язову масу;
дуже швидко досягають необхідної ваги.
Специфіка розведення птиці вимагає розуміння всіх етапів технологічного процесу, наявності певних знань, фізичних витрат та достатньої кількості часу.
Необхідно враховувати такі нюанси:
період від народження пташеня до моменту, коли його можна забити на м’ясо становить близько 8 тижнів;
незважаючи на великі розміри, бройлери не потребують вільного простору – для облаштування фермерського господарства потрібно невелике приміщення. На один метр площі можна розмістити до двох десятків голів;
не потрібно купувати спеціальне обладнання;
не потрібно закупівля дорогих промислових кормів – принцип харчування птахів простий і ґрунтується на дотриманні добового балансу;
для швидкого зростання необхідна достатня кількість тепла та правильне освітлення;
Однією з особливостей бізнесу є часта зміна цін на бройлерів залежно від сезону та інших факторів. Мінімізувати фінансові ризики можна, якщо одразу проаналізувати процес вирощування та знайти канали збуту. Фахівці не рекомендують занадто збільшувати кількість особин, якщо немає впевненості у тому, що вдасться продати його цілком.
Бізнес план розведення курей бройлерів.
Ось покроковий алгоритм дій фермера-початківця:
1. Резюме проекту, розведення птахів концепції. Вибирається основний напрямок діяльності. Доступні варіанти: інкубація, вирощування на м’ясо та субпродукти, селекція. Проводиться аналіз переваг та недоліків бізнесу.
Прогнозуються потенційні ризики – відмінок поголів’я, недостатня маса тіла, зниження цін ринку збуту. Необхідно продумати шляхи вирішення можливих проблем та визначитися з кількістю голів;
2. Опис технологічного процесу вирощування. Утримання та догляд за пташенятами для подальшого забою або для приміщення в інкубатор відрізняються;
3. Реєстрація бізнесу – оформлення ЧП, постановка на податковий облік. Потрібно отримати дозволи від санітарної станції, органів пожежного контролю та нагляду, а також зібрати сертифікати якості та ветеринарні довідки;
4. Вибір ділянки та приміщення в рамках встановлених вимог. Ферма повинна мати огорожу та водостоки.
Місце вигулу курей слід ізолювати. Саме приміщення необхідно обладнати вентиляцією, годівницями, стаціонарними напувалками та солом’яним настилом. Потрібне автоматичне освітлення та обігрів. Стіни покривають шаром вапна – це запобіжить інфікування птахів;
5. Устаткування. Визначається з принципу розміщення бройлерів.
Якщо вони будуть на підлозі – потрібна загорода. При розміщенні в клітинах будуть потрібні додаткові витрати на металеві конструкції, що дозволяють забезпечити щільність посадки до трьох десятків голів на один метр площі. Крім того, необхідні: краплеуловлювачі для поїльної системи, бункер для зберігання комбікормів, лампи обігріву,
тепловентилятори, металеві решітки для підлоги. Якщо планується одержання яєць – потрібен інкубатор. Переважно вибирати агрегати, що мають автономне обігрів та вентиляцію, а також механічний спосіб перевертання яєць;
6. Вибір та купівля курчат – купуйте гібридні породи з високою життєздатністю та гарною продуктивністю.
Звертайте увагу на зовнішній вигляд пташеня – воно має бути чистим, з рівним оперенням і ясним поглядом;
7. Харчування – є два варіанти годування. Перший – готувати самостійно. Це дешевше, але клопітніше. Другий – купувати готові промислові корми. Це метод краще,
оскільки готова їжа максимально збалансована з урахуванням потреб бройлера. Важливо звертати увагу до складу компонентів, їх поживність, рівень набухання, розмір гранул, чистоту. Несертифікований товар купувати небезпечно;
8. Вибій поголів’я – етап, що завершує одиничний цикл виробництва. Послідовність дій: оглушення та забій, знекровлення, потрошення, промивання, розфасовка продукту та його маркування. При необхідності – заморожування;
9. Підбір персоналу – знадобиться пташниця, електрик, різнороб і сторож;
10. Витрати. Фінансовий план складається із кількох статей витрат. Первинні витрати – закупівля пташенят, кормів, обладнання приміщення. Поточні витрати – заробітна плата, комунальні рахунки, транспорт. Окремо вказується запланований дохід та терміни окупності проекту. Розрахунки прив’язуються до середнього числа поголів’я та періоду одного виробничого циклу.
11. Маркетинг, збут та реклама. Можна торгувати самостійно на ринках чи ярмарках.
А можна довірити справу професіоналам – здавати товар у торгові точки та супермаркети. Крім того, ефективно шукати покупця в інтернеті на тематичних сайтах. Для цього потрібна реклама. Вона має бути якісною та спрямованою на базові переваги продукту.