Червона ікра давно є серед атрибутів зимових свят. Мало хто може дозволити собі їсти її вранці, намазуючи на бутерброди з маслом. Проте купити бодай одну баночку на Новий рік — свята справа. І суть не тільки в тому, що цей продукт відноситься до категорії делікатесів: в холодну пору року ми потребуємо його найбільше.

Яку ікру вибрати?

Існує чотири лососеві породи риби, чия ікра йде в торговельний оборот: кета, горбуша, нерка та кижуч. Кожна відрізняється за своїм хімічним складом, ціною та смаком. Ми порівняли характеристики різних видів ікри та визначили, яка з них найкраще підходить для застілля, а яку слід використовувати з оздоровчою метою.

Ікра кети.

Вважається найбільш делікатесною з усіх, оскільки ікринки кети найбільші (до 7 мм в діаметрі) і мають ніжний смак практично без гіркоти, характерної для риб’ячого жиру. Крім розміру цей вид ікри відрізняється кольором – світло-жовтогарячим, як правило, світліше ікри горбуші.

ікра кети

Користь ікри кети:

зміцнює кістки, знижує ризик утворення тромбів, відновлює зір, тонізує, знижує ризик розвитку атеросклерозу.

Ікра горбуші.

Найпоширеніша і тому найдорожча. Ікра горбуші займає друге місце за розміром і досягає 5 мм в діаметрі, має більш насичений помаранчевий колір і тонку оболонку. У її смаку присутня легка гіркота, яка зовсім його не псує.

ікра горбуші

Користь ікри горбуші:

підвищує кровообіг, підвищує гнучкість судин, зміцнює нервову систему, стимулює мозкову діяльність, сприяє оновленню та зволоженню шкіри, живить нігті та волосся.

Ікра нерки.

Ікринки не досягають розміру більше 4 мм. Мають яскраво-червоний, насичений колір, але при цьому світліші за ікри кижуча. На смак гіркувата і, що важливо, має виражений рибний запах, на відміну від перших двох.

Користь ікри нерки:

покращує роботу ШКТ, нормалізує рівень цукру в крові, зміцнює скелет, нейтралізує вільні радикали, що уповільнює старіння тканин (іншими словами, вважається природним антиоксидантом).

Ікра кижуча.

Ікру цієї риби складно сплутати з будь-якою іншою через її колір — навіть не червоний, а бордовий. До того ж вона найдрібніша (розмір ікринок коливається в районі 3-5 мм). Найкалорійніша, найгірша і найкорисніша з усіх!

Користь ікри кижуча:

підвищує вироблення ендорфіну та серотоніну (гормонів щастя), нормалізує обмін речовин, знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, знижує ризик розвитку атеросклерозу, стимулює мозкову діяльність, покращує кровообіг, сприяє регенерації тканин.
Найбільшу харчову цінність має саме ікра кижуча, у той час як для застіль більше підходить ікра кети, чий смак практично позбавлений гіркоти. При цьому будь-яка червона ікра зміцнює імунітет і підвищує рівень гемоглобіну.

ікра нерки

У той же час, такий корисний продукт має протипоказання. Налягати на червону ікру не варто людям із хворобами сечостатевої системи та артритом. Все тому, що ми вживаємо ікру в солоному вигляді, і солі там достатньо. Людям із хворобами ШКТ теж краще утриматися. В іншому делікатес лише зміцнить стан здоров’я.
Тепер ви точно знаєте, як вибрати червону ікру, яка підходить вам найбільше.

Смачного!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я