Бройлери – це порода курей, що виникла у результаті схрещування особин двох напрямів (батько – м’ясний напрям, мати – яєчний). Але виводити таких птахів у домашніх умовах – це практично неможливе завдання. Адже потрібно не лише мати спеціальні знання, а й вирощувати одночасно кілька порід курей, які слугуватимуть для схрещування.

У ЧОМУ ОСОБЛИВОСТІ ІНКУБАЦІЇ БРОЙЛЕРНИХ ЯЄЦЬ ПЕРЕД ІНШИМИ?

Вирішивши інкубувати бройлерні яйця, необхідно враховувати, що цей процес має ряд особливостей: вони більші, тому їх поміщається в інкубатор менше, ніж від несучок.

Викладають в інкубатор їх горизонтально чи похило. Через великі розміри в першу добу їм потрібна велика температура, але надалі її знижують.

З 7-го дня потрібно почати провітрювати контейнер, охолоджуючи його. Яйця всіх бройлерних птахів інкубуються майже однаково. В останні дні перед наклевом у них величезна тепловіддача, тому курчата можуть перегрітися.

Отже, слід охолоджувати їх 2 рази на день, не менше ніж по 30 хвилин.
У той час як охолодження курчат інших порід має тривати менше: двічі на день по 10 хвилин.

Період інкубації триває стільки ж, скільки й у інших порід – 21 день.

Як вибрати бройлерні яйця для інкубації?

Яйця бройлерних курей повинні відповідати особливим вимогам, оскільки вони можуть бути використані для інкубації. Потрібно брати яйця однакової форми та розміру.

Занадто дрібні непридатні для інкубації, оскільки курчата можуть бути слабкими. А в надто великих екземплярах часто міститься 2 жовтки, тому вони не будуть запліднені. Перш ніж закласти яйце в інкубатор, потрібно переконатися, що воно запліднене.

Для цього потрібно просвітити його за допомогою овоскопа. Запліднений матеріал повинен мати чітку темну точку в центрі. Не можна брати яйця грушоподібної, округлої чи подовженої форми.

Пташенята з них вилупляться, але вони навряд чи будуть здоровими. Шкаралупа має бути однорідною, без потовщень, наростів, тріщин. Повітряна камера повинна знаходитися з тупого боку, не перевищуючи 1,5 см. Якщо її розмір більший, яйце лежить давно, тому його не можна використовувати для інкубації.

Жовток повинен розташовуватися по центру, або злегка відхилятися до повітряної камери. Якщо він прилип до шкаралупи, яйце не використовується. Якщо воно свіже, то при перегляді через овоскоп жовток має бути трохи розмитий по краях. Якщо він надто темний, яйце бракують.

Для закладки вибирають екземпляри, приблизно однакової форми та маси (50-60 грам). Кожен зайвий грам продовжує процес вилуплювання на 30 хвилин, тому не можна, щоб вага яєць відрізнялася більш ніж на 10 грам. В іншому випадку пташенята вилуплюватимуться неодночасно, їх доведеться утримувати окремо.

ПЕРЕД ЗАКЛАДКОЮ В ІНКУБАТОР.

Зберігання відбувається у 3 пунктах: ферма, транспорт та кімната інкубаторію. Потрібно, щоб у всіх цих місцях були приблизно однакові умови.
Не можна допускати різких перепадів температури та вологості. Опускання температури має бути плавним, і так само температура плавно піднімається перед закладкою в інкубатор. Тому спочатку яйця деякий час тримають у кімнаті, а вже після – відправляють у контейнер.

Зберігати яйця потрібно не довго, тому що через це відбувається таке:
Подовжується час, призначений для інкубації. Так щодня збільшує інкубаційний період приблизно на годину.

Бажано, щоб у всіх яєць був термін зберігання.

Зменшується виведення курчат. Їх потрібно зберігати не менше 6 діб, тому що через тиждень виведення знижується до 15%, зменшуючись потім з кожним днем. Вплив термінів зберігання бройлерних яєць на виведення молодняку
Кількість днів Виведення

5           91,6%
10         82,5%
15         70,3%
20         23,5%
25         15%

Знижуються життєві показники курчат, їхня маса. При зберіганні яєць у інкубаторії більше 14 днів, з них випаровується вода та збільшується концентрація вуглекислого газу білку. Тому якість майбутнього молодняку ​​погіршується.

Перед тим як викласти яйця в інкубатор, їх слід обробити. Для цього їх миють у розчині марганцівки, яка служить чудовим дезінфектором. У ємність, призначену для миття, наливають теплу воду температурою 30 градусів. Після цього додають марганцівку так, щоб розчин отримав насичений малиновий колір.

Опускати яйця в розчин потрібно акуратно, щоб їх вміст не збовтався. Тримати в рідині слід протягом 5 хвилин. Чисті екземпляри розподіляються на тканину і залишаються, доки вода не стіче. Після повного висихання можна викладати в інкубатор.

ЗАКЛАДКА.

Перед закладкою яйця переносять із сховища до кімнати з температурою 25-27 градусів та витримують тут близько восьми годин. Це необхідно для того, щоб яйце мало однакову температуру на всій поверхні.
Якщо вентиляція кімнаті погана, процес може тривати довше. Тому рекомендується забезпечити хороше влучення повітря.

Крім того, перед закладкою слід здійснити до інкубаційного прогріву протягом 6-12 годин.
Краще розміщувати яйця бройлерів для інкубатора горизонтально або під кутом 45 градусів. Між ними має бути невелика відстань, щоб вони не перегрівалися.
Кількість яєць залежить від моделі інкубатора, це число має бути суворо дотримано.

ПОВОРОТИ І ОБРИСКУВАННЯ.

Повороти необхідні нормального розвитку курчат. Вони повинні проводитися регулярно по кілька разів на день, особливо в перший тиждень, щоб зародок не прилип до підшкаралупних мембран.
З другого тижня кількість поворотів можна зменшити, але повністю припиняти їх не можна.
Вони сприяють видаленню надлишків теплоти з поверхні яєць.

ТЕМПЕРАТУРНИЙ І ВОЛОГОВИЙ РЕЖИМИ В
ІНКУБАТОРІ.

Для гарної виведення яєць необхідно дотримуватися певного режиму. Після покупки яєць їх необхідно залишити на кілька годин у кімнаті, щоб вони стали кімнатною температурою. Потім їх можна закладати в інкубатор,
у якому встановлено температуру 38 градусів.

За кілька годин її знижують до 37,5 градусів, і вона має бути постійною до 14 дня інкубації. За два тижні її знижують на 0,3 градуса. Правильна температура покращує метаболізм ембріона, збільшуючи швидкість його розвитку. Вона має бути постійною, без різких перепадів.
Заповнювати інкубатор потрібно повністю, тому що через часткове заповнення камера прогріватиметься нерівномірно. Якщо його перевантажити, може статися перегрів.

На першому тижні вологість має бути 50-55%, потім її зменшують до 45%. З 15 по 18 день її підвищують до 50%, а перед самим клюванням – до 65%,
щоб курчатам було легше пробити шкаралупу. Швидкість втрати вологи залежить від паропровідності шкаралупи. До 18 діб яйце має втратити приблизно 12% вологи, що значно покращує виведення.

Температурно-вологовий режим інкубації бройлерних яєць.

Період Термін Температура Вологість (%)
1 1-7 день 37,5 50-55
2 8-14 день 37,5 45
3 15-
18 день 37,2 50
4 18-21 день 37,2 65

ВЕНТИЛЯЦІЯ.

Щоб інкубація протікала добре, необхідно забезпечити правильну вентиляцію в інкубаторі. Свіже повітря потрапляє в контейнер із кімнати, де він знаходиться. Потрібно забезпечити, щоб у приміщення потрапляло щонайменше 13,52 м3/годину повітря на 1000 штук. Якщо за раз у камеру поміщено понад 150 яєць, необхідно постійне надходження
свіжого повітря, інакше всередині буде надто висока концентрація вуглекислого газу, але не повинна перевищувати 0,4%.

СТАДІЇ ІНКУБАЦІЇ.

Інкубація яєць відбувається у кілька стадій:

Вилуплювання з яєць залежить від кількох факторів. Якщо температура висока, шкаралупа легшає,
саме тому її збільшують. Великі яйця довше інкубуються. Крім того, якщо вони довго зберігалися до інкубації, до курчата вилуплюються пізніше.

ТИПОВІ ПОМИЛКИ НОВИЧКІВ.

Часто новачки роблять помилки у процесі виведення бройлерних курчат.

Неправильне розташування градусника. Якщо його ставити поблизу
вентиляційним отвором,
він показуватиме нижчу температуру. Отже, може статися перегрівання яєць. Через це курчата можуть з’явитися раніше терміну, але вони будуть дуже слабкими.

Різна температура у різних частинах контейнера. Тому щодня потрібно міняти яйця місцями: з центру розкладати по краях і навпаки.

Підвищена чи знижена вологість.
Потрібно дотримуватись її за періодами інкубації.

Недогрівання – це часта причина смертності серед курчат. Вони виходять пізніше, пупок не затягнутий, товсті лапки, тому вони не можуть вставати.

Тож, перш ніж почати інкубувати яйця, потрібно вивчити всі тонкощі цього процесу. Адже лише одна помилка може призвести до того, що виводок буде слабким.

blank

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я