Шашлик із сьомги – витончена, дієтична та порівняно нова страва, яку почали подавати в ресторанах та готувати на природі. Цей вид шашлику набув популярності завдяки своєму унікальному смаку та ніжності. Шашлик із сьомги не тільки дуже смачний, а й корисний. У цій рибі міститься поліненасичені кислоти та корисні жири, які зміцнюють артерії, покращують роботу нервової системи та мозкову діяльність, знижують рівень холестерину в крові. Крім цього, шашлик з сьомги готується легко і швидко.
Приготування сьомги на мангалі дуже популярне. Кажуть, що ця риба настільки хороша, що не потребує додаткових «прикрас», які можуть заглушити її неперевершений смак. Вважається, що при запіканні на решітці маринад для сьомги потрібно вибирати найпростіший (зазвичай це мінімум прянощів та лимонний сік), але для любителів експериментів цього, звичайно, недостатньо, і вони впевнені, що правильно вибрані інгредієнти для соусу лише покращать смак, зроблять його яскравим та оригінальним.
Існує безліч рецептів, у тому числі й екзотичних, які нітрохи не зіпсують ніжного смаку червоної риби, але навіть вигідно підкреслять його, додавши оригінальні нотки.
Головне, пам’ятати, що не можна замаринувати сьомгу як м’ясо, для неї потрібен інший підхід.
Поради щодо приготування маринадів для сьомги:
Сьомга – досить м’яка і ніжна сама по собі, і це треба враховувати, вибираючи маринад для шашлику, інакше філе риби просто розвалиться, і її неможливо буде нанизати на шпажки і навіть запекти на решітці, тому інгредієнти повинні бути щадними і їх не повинно бути багато . З іншого боку, маринад не повинен зробити м’якоть сьомги надто сухою. Якщо процес відбувається безпосередньо на природі влітку, то в маринад краще не класти продуктів, що швидко псуються.
Не рекомендується занадто довго тримати рибу червоних сортів у маринаді – цілком вистачить одного-двох годин.
Якщо риба не жирна, необхідно додати в соус оливкову олію. На відміну від м’яса, сьомгу для шашлику потрібно солити відразу. Сіль позбавить рибу від зайвої вологи, її м’ясо стане щільнішим і краще триматиметься на шпажках або шампурах. Не варто використовувати надто пряні спеції, найкраще взяти прованські трави. Вершки зроблять м’ясо риби ще більш ніжним та благородним.
Рецепти маринадів:
Будь-який рецепт маринаду для сьомги можна використовувати для форелі.
Класичний:
Припускає мінімум інгредієнтів: оливкова олія, лимонний сік, перець та сіль. Компоненти з’єднуються та перемішуються. Стейки сьомги заливаються сумішшю і витримуються чверть години, після чого їх можна виймати та укладати на ґрати.
Риба виходить м’якою та ніжною.
З білим вином:
Інгредієнти на 1 кг філе: сухе біле вино – 3 столові ложки;
подрібнений часник – 3 зубчики;
соєвий соус – 1 чайна ложка;
лимонний сік – 1 столова ложка;
спеції та сіль. Всі інгредієнти з’єднати і ретельно перемішати, щоб суміш вийшла якомога одноріднішою. Залити шматочки сьомги та маринувати під кришкою півгодини, максимум годину.
З медом:
Цей варіант для любителів солодких ноток у рибній страві. Інгредієнти: мед – столова ложка; лимон; часник – 3 зубчики; оливкова олія; перець чилі; петрушка; сіль. Цедру лимона та часник натерти на тертці, вичавити лимонний сік, дрібно порубати петрушку, додати мед, оливкову олію, чилі та сіль і перемішати.
Укласти в суміш шматки сьомги та маринувати 20 хвилин.
З прованськими травами:
Щоб замаринувати сьомгу для барбекю в такий спосіб, знадобиться оливкова олія, лимонний сік і в міру ароматні прованські трави: чебрець, розмарин і орегано. Приготувати суміш із олії, соку лимона та трав, помістити в нього сьомгу і залишити на чверть години. Довше маринувати не потрібно, інакше аромат буде надто яскравим, що ніяк не підходить до риби з ніжною м’якоттю.
З гранатовим соком:
Інгредієнти на 1 кг філе сьомги: гранатовий сік – 250 мл;
оливкова олія – 2 чайні ложки; коріандр; хмелі-сунелі; перець; сіль.
Рибне філе нарізати на порційні шматки і помістити у глибоку миску. Посолити, поперчити, додати спеції. Вилити гранатовий сік та оливкову олію,
акуратно перемішати, накрити кришкою та маринувати 2 години в холодильнику.
З мінеральною водою:
Інгредієнти: газована вода – склянка; цибуля – 4 цибулини; лист лавровий – 3 штуки; спеції, перець, сіль за смаком.
Порції сьомги помістити в каструлю, додати нарізану кільцями цибулю, спеції, сіль і перець, залити мінеральною водою, накрити кришкою і залишити на 30 хвилин. Не рекомендується маринувати довше, інакше м’якоть розвалиться.
Пікантний маринад для сьомги на грилі:
Інгредієнти на 1 кг філе: мартіні – 100 мл; лимон – 1 штука; цибуля – 0,5 кг; часник – ½ головки; кінза свіжа – 50 г; кріп сушений – 1 ложка; готова приправа для риби;
сіль.
Приготувати суміш із подрібненого часнику та кінзи, додати сіль, приправу для риби, сушений кріп.
Філе сьомги натерти сухою сумішшю та залишити на 10 хвилин. Потім нарізати філе на порції, додати кільця цибулі та перемішати. З лимона вичавити сік, з’єднати з мартіні, вилити в ємність зі шматками сьомги. Через півгодини можна нанизувати на шампури чи шпажки та смажити на вугіллі.
По китайському:
Приготовлений за цим рецептом шашлик із сьомги просто тане у роті. Для маринаду потрібні такі інгредієнти: рисовий оцет; соєвий соус; оливкова олія; натертий на тертці часник; щіпка цукру; спеції на смак.
Інгредієнти змішати, залити сьомгу та акуратно перемішати, щоб маринад рівномірно розподілився по шматочках риби.
Витримати півгодини або годину, потім викласти на ґрати та запекти.
З гірчицею:
Інгредієнти: лимонний сік – 3 чайні ложки; гірчиця – 2 столові ложки; часник – 2 зубчики; цедра одного лимона; кріп – 1 пучок.
Часник і цедру лимона натерти на тертці, кріп дрібно нарізати ножем і змішати все це з гірчицею і лимонним соком.
Викласти в маринад шматочки сьомги та залишити на півгодини. Потім можна нанизувати їх на шпажки та відправляти на мангал.
Можна приготувати трохи інакше. Для цього рецепту потрібна діжонська гірчиця, пів склянки білого сухого вина, оливкова олія, паприка та сіль. Компоненти змішати, залити стейки сьомги на 20 хвилин|мінути|, потім готувати на грилі.
Гірчиця надає рибі особливого аромату, гостроти та яскравого смаку.
Насадити філе сьомги, що замаринувалося, на шампури, смажити над добре розпеченим вугіллям на мангалі близько 10хв, періодично повертаючи шампури.
Якщо при смаженні риби на вугіллі «танцюватимуть» вогники, намагайтеся відразу їх гасити водою або червоним вином (бризкаючи безпосередньо на вугіллі, не на рибу). Шашлик із сьомги буде готовий, коли добре підрум’яниться з усіх боків.
Порада: нарізати філе сьомги для шашлик краще шматочками по 3-5см. Перш ніж нарізати рибу шматочками для шашлику, вивчіть форму шампурів, на яких вона смажиться – нарізати філе краще відповідно до їхньої геометрії щоб шматочки не падали при перевертанні. Так, для тонких шампурів слід робити маленькі та легкі шматочки, а для широких та плоских – шматочки побільше.
Смачного!