Будь-який мангальщик зі стажем з ходу скаже, що для гарного шашлику  насамперед знадобиться з розумом приготований маринад. Ось і сьогодні ми не відходили від перевіреного рецепту. Точніше, рецептів, у множині. У нас їх тут кілька, на будь-який смак та бюджет! До того ж ці рецепти підійдуть для будь-якого м’яса.

Маринад для соковитого шашлику.

Будемо чесні, цей рецепт – не зовсім наша ідея. Їм поділився досвідчений мангальщик, який уже багато років готує шашлик у ресторані. Ми його пробували і, слід сказати, залишилися дуже задоволені. Виявляється, для соковитого шашлику потрібні лише цибуля та спеції. Обійтися можна без солі, оцту та майонезу.
У результаті шашлик не буде прісним. Адже ми будемо його солити безпосередньо перед тим, як смажити на мангалі. Якщо це зробити на етапі маринування, м’ясо просто стече і стане сухим.

смаження шашлика

«А як звичні для маринаду оцет і майонез?» – поцікавишся ти. Кислота лише скріплює м’ясні волокна, роблячи м’ясо твердим та жорстким.
А майонез перетворює калорійний і жирний продукт на ще жирніший. Не найкращий варіант для тих, хто слідкує за правильним харчуванням.

Складові:

1 кг жирної свинини
3 середні цибулини
чорний мелений перець
приправа до м’яса чи інші спеції

Приготування:

Цибулю очисти і наріж дрібними кільцями.
До нього додай чорний мелений перець та перемішай. М’ясо наріж порційними шматками і посип спеціями. Ти можеш узяти суміш спецій, яка так і називається: «Для шашлику».

Але ми радимо окремо додати приправи. Підійдуть хмелі-сунелі, базилік, розмарин, кінза, часник, шафран чи паприка. Якщо хочеш надати м’ясу трохи кислуватий присмак, додай суми.

маринад для шашлика

Змішай цибулю та м’ясо зі спеціями. Краще вимішувати руками. Маринад для соковитого шашлику майже готовий. В кінці накрийте миску кришкою або харчовою плівкою і відправте в холодильник мінімум на 8 годин.
Щоб м’ясо добре просочилося, залиш його в маринаді на ніч.

Перед жаркою посоли м’ясо. Потім наколи м’ясо на шампури і жар на мангалі. Зрозуміло, смажити потрібно на вугіллі, що тліє, а не на вогні. Іноді перевертай шампури, щоб м’ясо поступово просмажилося.

як смажити шашлик

Вдалий рецепт маринаду – це вже 50% успіху смачного шашлику. З таким рецептом м’ясо виходить соковитим, нежирним та м’яким. Тепер для страви ми не використовуватимемо оцет чи майонез. Достатньо лише цибулі та букету спецій. А як ти волієш маринувати м’ясо для шашлику?

Жорстке м’ясо для шашлику: причини та слідство.

Правильний вибір.

Спочатку піднімемо все-таки тему успішного вибору м’яса для посиденьок на природі. Не соромся обов’язково оглянути шматок, що сподобався, з усіх боків ще в магазині. Пам’ятай, від хорошого м’яса не виходить неприємний запах, на ньому немає і не може бути підозрілих плям.
Вибирай рівномірно рожевий шматок з білим жиром – такий точно було отримано від молодої тварини.

Зазвичай на шашлик йде або баранина, або свинина. Якщо готуєш баранину, бери м’ясо молодих баранчиків. У тварин старше року м’ясо набуває дуже своєрідного запаху. Вибирай відрізи з тих частин тіла, які беруть мінімальну участь у руховій активності звіра. Для свині це вирізка, корейка та ошийок. Для барана – вирізка, корейка та м’ясо із задніх ніг.

Ідеальний шашлик куховарять зі свіжого м’яса.
Втім, підійде і заморожене, але не більше одного разу і, бажано, шоковим методом. А ось парне м’ясо на шашлик не годиться – виглядає привабливо, але на смак неодмінно виявиться твердим. Все тому, що м’язи з припинення життєдіяльності ще не встигли розслабитися.

м'ясо шматок до шашлику

Невдалий розмір.

Жорстке м’ясо для шашлику часто виходить, якщо люди, які його готували, нерівномірно нарубали продукт. Нарізане однаковими шматками м’ясо і готується більш-менш рівномірно. В іншому випадку неодмінно отримаємо ситуацію, коли якісь фрагменти шашлику ще до ладу не приготувалися, а інші вже встигли підгоріти.

Невдалий надріз.

Багато хто знає, що готовність шашлику перевіряють шляхом здійснення надрізу. За кольором м’яса в надрізі люди розуміють, скільки йому потрібно часу провести над вогнем. Ось тільки не кожен кулінар здатний зробити справді акуратний надріз. Якщо горе-кухар різанув шашлик надто сильно, м’ясний сік витече, і м’ясо стане зовсім сухим.

розмір м'яса до шашлику

Питання овочів.

Сам розумієш, шашлик — не найздоровіша страва. Дехто намагається виправити ситуацію, нанизавши на шампур м’ясо упереміш з овочами. Не роби так. У шашлику та овочів різний час приготування. Відповідно, щось на шампурі обов’язково підгорить, а інгредієнт, що залишився відносно цілим, набуде неприємного смаку і запаху.

Ніжне м’ясо для шашлику. Перевірені рецепти.

Найважливіший аспект.

Будь-який мангальщик зі стажем з ходу скаже, що для гарного шашлику тобі насамперед знадобиться з розумом приготований маринад. Ось і сьогодні ми не відходили від перевіреного рецепту. Точніше, рецептів, у множині. У нас їх тут три, на будь-який смак та бюджет! До того ж ці рецепти підійдуть для будь-якого м’яса.

лимон в маринаді

Не будемо з таємничим виглядом натякати, ніби, мовляв, по-справжньому м’ясо для шашлику вийде лише з замаринованої в повний місяць яловичої печінки. Зійде і телятина, і свинина, і курятина – вся справа лише в маринаді! На щастя,
наші маринади вимагають лише мінімального вкладення грошей та сил.

спеції до шашлику

Новозеландський гість.

ківі в маринаді

Найпростіший і найшвидший спосіб отримати ніжне м’ясо для шашлику – втерти в нього ківі. В середньому на два кіло м’яса тобі знадобиться один фрукт. Стиглий, м’який ківі можна просто розім’яти в кашку голими руками, після чого втерти цю кашку в заготівлю для майбутнього шашлику.

Якщо ківі занадто твердий для таких фокусів, спочатку доведеться нарізати фрукти на дрібні шматочки. Ну а потім все ж таки утри ці шматочки в м’ясо.
Компанію ківі складуть будь-які спеції на твій вибір і цибуля практично в необмеженій кількості. М’ясо для шашлику стає ніжним і м’яким вже за півгодини після процедури!

Спосіб для естетів.

Тут тобі знадобляться кілька гранатів та пляшечка сухого червоного вина. На чотири кіло м’яса потрібно один фрукт і склянку напою.
Додай цибулі до смаку, і маринад готовий! Замочене в ньому м’ясо залиши в холодильнику на ніч, а за годину до смаження посоліть і ретельно розмішай сіль у маринаді. Результат точно припаде тобі до смаку.

гранат в маринаді

Простіше простого.

Мінералка приходить мангальщику на допомогу в тому випадку, якщо особливо мудрувати над м’ясом немає часу, ні бажання.
Просто залий м’ясо для шашлику мінеральною водою, придави зверху гнітом і залиши в такому вигляді на 2 години. Потім злий мінералку, додай спеції та майонез, за ​​бажання доповни картину сметаною. За чверть години вже можна буде приступати до смаження!

Смачного!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я