Як замаринувати курицю: ряд правил.
1. Щоб курка завжди виходила ніжною і соковитою, вибирайте тільки охолоджений продукт, але не заморожений.
2. Для маринування птиці використовуйте винятково скляний або емалований посуд, про рід алюмінію і пластику знають все.
3. Чим довше курка знаходиться в маринаді, тим ніжніше вона стає.
4. Μаринади, до складу яких входить соєвий соус, слід солити з обережністю.
5. Солить птаха в кінці приготування або непопередньо перед вживанням, щоб сіль не витягнула всю вологу і не зробила курки твердої і.
6. Щоб дієтичне м’ясо завжди виходило соковитим, укладайте шампури як можна ближче один до одного,
готуйте шашлик над гарячими вугіллями і слідкуйте, щоб не було огню!
Медово-гірчичний маринад.
Що потрібно:
– 150 г рідкого меду
– 100 г французької зернової гірчиці
– 1 лімон
– 2 ст.л. рослинної олії
– 5-7 зубчиків часнику
– 1 пучок укропу
– 1 пучок півень
– сіль – за смаком
Як приготувати медово-гірничий маринад:
- Ніжем для чищення овочів зняти цедру з лимона і нарізати її тонкими смужками. Видавити сік лимона і змішати його з гірчицею, медом, рослинним маслом, дрібно нарубаним часником, зеленню і цедрою. Ретельно перемішати.
- Замаринувати курку на 3-6 годин.
- Γотову птицю потрібно випікати разом з лимонними скоринками, що входять до складу.
- Про час приготування періодично змащуйте курку залишками маринаду, посоліть птицю в самому кінці.
Йогуртовий маринад.
Що потрібно:
– 1 ст. натурального йогурту (можна замінити кефіром або навіть ряженкою)
– 1 ст.л. лимонного соку
– 1 ч.л. каррі
– 1 ч.л. куркуми
– 1 ч.л. кардамону
– сіль – за смаком
Як приготувати пряний йогуртовий маринад:
Змішати всі інгредієнти в однорідну масу і замаринувати птицю. Тримати курку в йогуртовому маринаді рекомендується всю ніч. Соліть курку в кінці приготування або безпосередньо перед подачею.
Αпельсиновий маринад.
Що потрібно:
– 100 г меду
– 3 апельсини
– 2 ст.л. рослинної олії
– 2 ч.л. каррі
— червоний мелений перець – за смаком
– сіль – за смаком
Як приготувати апельсиновий маринад:
1. З двох апельсинів вичавити сік, третій нарізати тонкими кружечками.
2. Ніжки, стегна, крильця або грудку (а можна і все відразу) полити апельсиновим соком і залишити на 15-20 хвилин.
3. Поєднати мед, олію, каррі, перець. Перемішати в однорідну масу.
4. Замаринувати курку на 2-4 години.
5. Цього птаха вкласти у форму, зверху викласти крижочки апельсина, ще раз змастити маринадом і запікати до готовності. Πпосолити непопоріднено перед вживанням.
Вогняний маринад.
Що потрібно:
– 150 мл соєвого соусу
– 1 пучок зеленого лику
– 2 ч.л. червоного молотого перцю
– 1 головка часнику
– 5-7 см кореня імбиру
Як приготувати вогненний маринад:
1. Зелений лук дрібно порубати.
2. Часник і імбир натерти на дрібній терці.
3. Поєднати соєвий соус, зелений лік, червоний перець, часник і імбир.
4. Розмішати всі інгредієнти.
5. Замаринувати курку і щільно втрамбувати в каструлі.
6. Залишити в холодильнику на ніч.
Π посолити по необхідності в самому кінці приготування.
Μарінад-глазур.
Що потрібно:
– 150 мл соєвого соусу
– 80 г меду
– 5-7 см кореня імбиру
-3 зубчики часнику
– 1 ст.л. прованських трав
– 1 щіпка перцю
– сіль – за смаком
Як приготувати маринад-глазур:
1. Імбир натерти на дрібній терці.
2. Поєднати мед, соєвий соус, часник, імбир і спеції.
3. Розмішати всі інгредієнти в однорідну масу.
4. На мінімальному вогні довести до кипіння і прокип’ятити 4-5 хвилин, застудити.
5. Підготовлену курку викласти в форму для запікання, рясно змастити очищеною глазур’ю, накрити фольгою.
6. Залишити в розігріту до 180С духовку, запікати 15 хвилин і знову змастити сосом.
7. Змащувати курку кожні 5-7 хвилин, запікаючи до готовності. Πпосолити в кінці приготування.
Сметанний маринад.
Що потрібно:
– 5 ст.л. нежирної сметани
– З ст.л. соєвого соусу
– 1 ст.л. російської гірчиці
– 1 ст.л. сухих прованських трав
– 2 ч.л. молотого імбиру
– сіль – за смаком
Як приготувати сметанний маринад:
1. Поєднати всі інгредієнти і збити вилкою в однорідну масу.
2. Змити і обсушити курку.
3. Замаринувати курку щонайменше на 2 години.
4. Покласти шматочки у форму і запікати в розігрітій до 180С духовці до готовності.
5. Про час приготування періодично змащувати залишками маринаду.
6. За 10 хвилин до закінчення приготування посолити по необхідності і викласти на кожен шматок курки по тонкій платівці будь-якого твердого сиру.
Запекти до корочки.
Лимонний маринад.
Що потрібно:
– 2 лімони
– 5-7 зубчиків часнику
– 1 ст.л. душистого перцю горошком
– 3 ст.л. рослинної олії
– 1 ч.л. шафрану
– 1 невеликий пучок розмарину (можна замінити сухим)
– сіль – за смаком
Як приготувати лимонний маринад?
1. Часник очистити та роздавити ножем.
2. Лимон нарізати великими кубиками. Гілочки розмарину порвати руками.
3. Поєднати лимони та розмарин. Добре розім’яти інгредієнти руками.
4. Додати часник, олію, перець та шафран, ретельно перемішати.
5. Маринувати курку від 5 до 12 години. Солити наприкінці приготування.
Томатний маринад.
Що потрібно:
– 1 ст. густого томатного соку
– 2 ст.л. рослинного масла
– 1 ст.л. меленої паприки
– 5 зубчиків часнику
– 1 пучок базиліка
– 1 пучок м’яти
– сіль за смаком
Як приготувати томатний маринад:
1. Часник, м’яту та базилік дуже дрібно порубати.
З’єднати з томатним соком та олією. Ретельно перемішати.
2. Замаринувати курку на 2–4 години.
3. Готову птицю викласти в розпечену сковороду, через 2-3 хвилини зменшити вогонь до мінімуму і гасити під кришкою у власному соку до готовності. Під час приготування можна додати при необхідності зовсім небагато води,
посолити наприкінці.
4. При подачі за бажанням посипати рубаною м’ятою.
Маринад на квасі.
Що потрібно:
– 400 мл хлібного квасу (в ідеалі – зробленого будинку)
– 2 ст.л. російської гірчиці
-1 ст. меду
– 5-7 зубчиків часнику
– 1 пучок будь-якої зелені
– 1 щіпка перцю
– сіль за смаком
Як приготувати маринад на квасі?
1. Часник подрібнити, зелень дрібно порубати.
2. З’єднати квас із гірчицею, медом, часником, зеленню та перцем.
3. Замаринувати птаха на 2–4 години, але краще на ніч.
4. Запікати курку на решітці або в духовці до золотистої скоринки. Солити за кілька хвилин до готовності або перед подачею.
Винний маринад.
Що потрібно:
– 300 мл десертного червоного вина
– 100 г чорносливу без кісточок
– 1 цибулина
– 1 ч.л. гвоздики
– сіль, перець – за смаком
Як приготувати винний маринад:
1. Чорнослив і цибулю нарізати кільцями.
2. З’єднати вино, цибулю, чорнослив та перець, перемішати.
3. Замаринувати птицю, витримавши її щонайменше 3 години в холодильнику.
4. У процесі маринування періодично перемішувати.
Солити в кінці приготування або перед подачею.
Смачного!