Я хотів би вирощувати їжу сам, але ніде не можу знайти насіння ковбаси. Епіграф до тексту повністю відображає розуміння та знання широкого кола. населення про технології сільському господарстві.

Не ображайтеся, але це реальність.

Ніхто з чоловіків не додумається залити в двигун власної машини масло не того гатунку,
а бройлер – це така ж складна «біологічна машина», а чому люди вважають за можливе засипати в неї їжу не того сорту, як рекомендовано виробником.

Бройлер лише зовні схожий на курку, але біологічні процеси у ньому настільки відрізняються. що я вважав би його окремим видом птиці.
І тому підхід до його вирощування має бути індивідуальним, чи не таким, як вирощування курки породи «дворянська».

Саме початок буде від старого анекдоту:
«про що б не йшлося – пам’ятай, він завжди йде про гроші»

Проблема заробітку цікавить усіх і щодня, так влаштовано наше життя.
І як важко знайти заробіток у селі чи у невеликому місті. Залишимо розмови про поїздки до Польщі – це не мій хліб. Не всі можуть з різних причин. Це для тих, хто не поїхав чи навпаки – приїхав та трохи привіз. Я сам перепробував багато, але залишилося і тримає мене багато років на плаву найпростіше.

Вирощувати бройлерів.
Ви теж знаєте цю справу і навіть куштували? І що, не вийшло? Чи, навпаки, вийшло і ви хочете збільшити обсяги? Спробуємо розібратися і з помилками, і з успіхами.

Я б спочатку визначився із системою вирощування – на підлозі чи у клітинах. Ох, ці доморощені економники. Саме “економіки”, а не економісти.
Справжній економіст прорахує всі аспекти справи, а не лише половину. Адже за радянських часів на птахофабриках намагалися поставити клітинну систему вирощування птиці. Думали там головою, та виконували не руками.

А чому відмовились? У той час випускали такі вироби (я бачив ці шедеври), що не витримували кількох років експлуатації,
грошей коштували шалених і розвалювалися і іржавіли за рік-два. Адже переваги клітинного змісту великі перед підлогою. На підлозі, здавалося б, не треба таких витрат – клітини, але багато інших витрат.

Товста підстилка. Найнормальніший варіант – стружка хвойних порід, саме стружка з-під стругального верстата,
а не тирсу з стрічкової пилорами. У вас є можливість недорого взяти таку стружку? Тоді вам пощастило. Інші варіанти підходять мало – їх птах намагається клювати і забиває зоб лушпинням соняшнику або тирсою, що призводить до загибелі. Або солом’яні матеріали – перебиваються на пил і, як наслідок,
бронхітні захворювання та постійні блохи та пероїди
.
При утриманні птиці на підлозі (на будь-якій підстилці) є контакт з послідом і, як наслідок, кокцидіоз. Лікувати обходиться дуже дорого, майже постійно давати ліки після місяця і в забій йде птах з невиведеним лікарським препаратом. Птах,
яка мала захворювання шлунка з проносом ніколи не досягне кондиційної ваги, хоч годуй хоч не годуй.

Та й прибирання всього шару підстилки з послідом після циклу вирощування дуже непросте завдання. Птах завжди сидить у найхолоднішому повітрі, внизу. І щоб нагріти рівень підлоги до 20 градусів, потрібно дуже витрачати паливо.
Висновок – підстилка коштує дорого, ліки від кокцидіозу доводиться застосовувати масовано, прибирання трудомістке, витрати на обігрів дуже великі. І це кожний цикл вирощування витрати на вітер.

Переваги клітин – економія посадкових площ. Вартість будівель набагато більша, ніж вартість клітинного обладнання,
економити краще площу капітальних приміщень. У холодну пору бройлеру обов’язково потрібно тепло і чим вище сидить птах – тим їй тепліше.

Мої клітини відстані від підлоги 45см до першого поверху посадки, птах не сидить на холодній підлозі.
Ця вимога тепла йде з суто економічних міркувань – якщо птиці холодно – вона «гріється» комбікормом,
тобто різко зростає витрата корму, а набору ваги немає – все згорає на обігрів. Заощаджувати треба правильно – краще теплом гріти, корм зараз дорожчий за дров.

Птах не контактує з послідом, жодних ліків для дорослого птаха я не застосовую. Профілактично лише курчатам у перші дні.
Чув чутки, що сидячи в клітках,
птах менше рухається і тому швидше і більше росте. Чутки не підтвердились.

Росте птах швидше і більше від якісного та повноцінного корму та відповідного генотипу курчати. Скільки не годуй собачку болонку – вівчарку з неї не зробиш.

Перша проблема – де придбати курчат саме бройлерних. На жаль,
не хочу особисто нікого ганьбити, але розлучилося багато продавців без совісті чи безграмотних. Моя порада – не беріть на базарах.
Дуже ризиковано купувати через інтернет інкубаційне яйце. Беріть або в інкубуючих під час особистого контакту або на інкубаторних станціях.

Хороше яйце можна привезти з-за кордону лише великим оптом, інакше не вигідно.
Знайдіть інкубатор, який може прийняти приблизно 30 000 яєць за один раз або більше. Там є надія на якість, кваліфікований персонал, дотримання режимів. Іноді такі великі інкубатори самі розвозять добових курчат по сусідніх областях. Доведеться пошукати.

Якщо вирощувати птицю за простим графіком – купив курчат, виросли у брудері,
пересадив у клітку для дорослих, реалізував, порахував прибуток! Так обладнання простоюватиме частину часу – брудера порожні або клітини порожні. Начебто проста річ – пересадка птиці з брудера в клітини, але для багатьох фермерів було відкриттям, що роблячи це безперервно – ми заощаджуємо площу клітин.
У клітинах для дорослого птаха вони сидять лише 3 тижні, перед цим 3 тижні вони сидять у брудерах. Це дозволяє видавати вдвічі більше продукції з тих самих площ. Брати курчат щомісяця та щомісяця продавати продукцію.

Для досвідчених фермерів можна застосовувати метод поступового розсадження – якщо в моїх брудерах курчата сидять по 50 у відсіку
потім потім можна розсадити по 20 – 25 у відсіку клітини, далі в звільнені відсіки розсадити по 15-20 і далі вже по 10 у відсік. Це також значно економить місце. Хоча в рекламі я пишу, що в клітинку для дорослих вміщується 10 птахів на один поверх – це розміром під забій, а молодняку ​​можна й більше.

Торгівля вимагає постачання свіжої продукції,
не раз на 2 місяці завалити птицею, а поступово кожні 2-3 дні або хоча б раз на тиждень до вихідних. Це стосується фермерів та дрібних приватників, а не великих птахофабрик.

Клітинний метод утримання дозволяє створити такий графік поставок м’яса на торгівлю. Забій починайте якомога раніше,
вибірково найбільших від 40 днів і далі поступово щодня вибираючи найбільших.

Остання птиця має бути відправлена ​​в торговельну мережу не пізніше 45 днів! Інакше піде зворотний процес – птах з’їсть ваш прибуток.
Найходовіша в торгівлі тушка 2,2-2,5 кг. Якщо спец клієнт хоче птаха від 3кг. і більше – там має бути зовсім інша ціна,
рази на 1,5 більше – і бажання швидко пропаде.

Чим годувати, коли та скільки.

Рекомендації серйозних виробників корму свідчать, що корми витрачається від 4,5 кг. на голову до 5,3 кг. Фірма “Калинка” дає такий діапазон на свій корм залежно від рецептури (з перед стартером або тільки стартер). Я на практиці переконався,
що корми в середньому йде 5кг. на голову. Годівниці у моїх клітинах зроблені з високими бортами, що не дає птахові розкидати корм. Беріть корми місцевих виробників, але ретельно перевіряйте рекомендації.

Не беріть корм категорії дешевше, насправді це вийде дорожче.
На 300 бройлерів потрібно приблизно 1500 кг за цикл вирощування – це вже можна отримати оптову ціну у виробника та безкоштовну доставку.

Не рахуйте рентабельність за роздрібною ціною 1 мішок корму, купуйте безпосередньо у виробника – матимете зовсім іншу приємну оптову ціну.
Згодом можете вийти і на виробництво свого комбікорму, але це непросте завдання. Комбікорм – це не просто змішати подрібнене зерно різних культур.

Не рекомендую заважати комбікорм із різними сортами зерна для здешевлення – це порушує баланс речовин та призводить до зажирення тушки.
Ще раз нагадаю автомобілістам – спробуйте змішати масло в машину синтетику з мінералкою – вийде дешевше …, правда двигун запоріть, але масло буде дешевше …

Є ще особливості річного графіка – я влітку майже на 2 місяці роблю санітарний розрив. Торгівля м’ясними продуктами у спеку не завжди проста, люди роз’їхалися на відпочинок,
вам теж потрібно відпочити трохи, підремонтуйте приміщення і таке інше. Беру нових курчат, щоби дати продукцію на початку вересня.

У цій статті я свідомо не торкаюся питань економіки, якщо комусь хочеться знати за рентабельність – зателефонуйте, поспілкуємося. Давати розрахунки всім некоректно, в кожного свої регіональні ціни курчат, корм,
ціни реалізації та інше. Можу лише з великого секрету сказати – сенс цим займатися є. Порівнювати коїться з іншими видами сільського праці справа неможливо – кому що подобається і в усіх свої умови.

Але найшвидше обіг фінансів і збільшення прибутку – це бройлер.

Протягом усього року, а не лише сезонно, як на гусях.
Індик теж програє – це довга пісня, складна реалізація та ветеринарні проблеми у маленькому віці. Повернення грошей 1-2 рази на рік і потребує набагато більше фінансових ресурсів для вирощування.

У багатьох птахів є сезонність яйцекладки та забезпечити торгівлю рівномірно протягом року не вийде.
Викидаючи на ринок відразу велику кількість м’яса (гуска та індик) ви самі собі збиватимете ціну.

А якщо порівняти ще й забій разом із обскубуванням пір’я – то бройлер знову виграє.
Кроль навіть не обговорюється. І не тільки тому, що там складніша ветеринарія,
ні – ветеринарія там досить проста – робіть щеплення і дотримуйтесь чистоти і все буде нормально.

Існує інша важлива причина.

За законом біології чим менше за віком тварина – тим ефективніше вона засвоює корм і швидше збільшує вагу. Висновок – для отримання більшого прибутку потрібно мати якнайбільше молодняку.
А у кроликів (у всіх ссавців) поки не пройде вагітність самка «зайнята», за один послід вона дає не більше 7-8 вирощених товарних кроленят. Зовсім інша справа у птаха – тримай батьківську череду та інкубатор – і молодняк забезпечений. Або купуй добових курчат у необмеженій кількості.
Великі колективи вчених багато років працювали над виведенням такого дива як бройлер. І ми маємо бути їм за це вдячні. Бройлер – це диво птах.
Вирощування бройлерів буде вигідним, якщо перетвориться на працюючий завод, конвеєр м’яса. Технологія не складна, але кожен пункт є важливим.
Беріть і працюйте.
Бажаю удачі!
Ми один одному не конкуренти
ми колеги.

blank

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я