Приготувати цілу качку напередодні новорічного свята наважиться не кожна господиня, помилково вважаючи, що птах вийде жорстким, зі специфічним запахом, а ціла гора зіпсованих інгредієнтів вирушить у відро для сміття.
Качка за нашим рецептом – зовсім інша справа: навіть новачкові на кухні під силу зробити жорстке м’ясо м’яким, соковитим, ароматним!

Вдалий рецепт святкового птаха має бути в арсеналі кожної господині. Ми постараємося розповісти, як приготувати качку м’якою та соковитою немов пух, здивувати гостей та уславитися справжнім майстром кулінарії.

Правильний маринад та вдалий соус прийдуть на допомогу та подарують новорічне частування у вигляді рум’яного птаха, що тане в роті.
Як приготувати соковиту качку у маринаді.

Складові:

тушка качки
4–5 кислих яблук
115 г свіжого апельсинового соку
100 г соєвого соусу
30 г тертого імбиру
2 ст. л. меду для маринаду
1 ст. л. апельсинової цедри
2 ч. л. сушеного часнику
1/2 ч. л. чорного перцю
1 ст. л. меду для начинки
1/4 ч. л. кориці
апельсини для прикраси
Інгредієнти для соусу:
10-12 ст. л. соку та жиру з качки
170 г свіжо вичавленого апельсинового соку
м’якоть 1 апельсину
1-2 ч. л. крохмалю
1-2 ст. л. меду
1 ст. л. лимонного соку
50 мл води
1 тріска. кориці

Приготування, покроковий рецепт:

Качку випотроши, ретельно промий, очисти від пір’я і обов’язково зріж сальні залози, розташовані на хвості, інакше птах може випромінювати неприємний запах навіть після приготування.

В окремій посудині змішай соєвий соус, апельсиновий сік, імбир, цедру апельсина та мед. Помішувати маринад, поки|доки| мед не розчиниться.

Готовим маринадом залий качку, накрий ємність харчовою плівкою і відправ у холодильник на 24 години. Врахуй, що іноді потрібно перевертати птицю в блюді, щоб м’ясо замаринувалося поступово.

1 яблуко очисти від середини, наріж кільцями і поклади на лист, попередньо застелений фольгою. Часник змішай з меленим чорним перцем і ретельно натрій сумішшю тушку птиці, діставши її з маринаду.

Яблука, що залишилися, розріж на 4 частини, присип корицею, додай 1 ст. л. меду та ретельно перемішай. Заштовхай усередину качки ароматні яблука, закрий отвір бамбуковою шпажкою або зубочистками, зверху вкрий фольгою. Відправ птаха в розігріту до 180 градусів духовку на 1,5 години.

Дістань качку з духовки, зніми фольгу, а сік і жир, що вийшов під час запікання птиці,
акуратно збери в окрему миску (вистачить 10-12 ст. л.). Качку знову оберни фольгою і відправь у духовку ще на 30 хвилин.

Поки птах запікається, приготуй соус: у сотейник вилий качиний жир, додай апельсиновий і лимонний сік, корицю, мед, добре перемішай і доведи суміш до кипіння. Крохмаль змішай з водою і додай у соус. Помішуючи, доведи рідину до кипіння. Якщо соус виходить занадто рідким, додай ще трохи крохмалю, розведеного з водою.

У киплячий соус додай м’якоть апельсина, ще раз доведи до кипіння та зніми з вогню. Соус повинен вийти кисло-солодким, якщо не вистачає солодощі – додай мед чи цукор, кислоти – лимонний сік.

Дістань качку з духовки, зніми фольгу, полів птицю жиром та соком. Крила, ніжки та хвіст обгорни фольгою, щоб вони не підгоріли. Запікай ще 20 хвилин до рум’яної скоринки.
Перевір готовність качки за допомогою зубочистки: якщо витікає світлий сік, значить птах готовий. Накрий качку фольгою та залиш на 15 хвилин «відпочити».

Готову птицю поклади на блюдо, прикрась апельсинами і скоріше подавай до столу з фірмовим соусом. Смачного!

Запекти соковиту качку під силу навіть новачкові на кухні! Щоб м’ясо птиці вийшло ніжним і м’яким, а аромат збожеволів ще під час готування, сміливо слідуй нашому перевіреному рецепту і не переживай, що старання підуть нанівець — дивовижна качка вийде з першого разу.

Подейкують, що у чоловіків м’ясні страви, зокрема качка, виходять у рази смачнішими. А ти віриш чуткам?

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я